Hoe verkoop ik een verhuurd huis en mag dat zomaar?

Ben je van plan om je verhuurde huis te verkopen en wil je weten hoe je dit het beste kunt doen en of dit zomaar mag? Wij zijn de vastgoedmakelaar waaraan jij je woning in verhuurde staat kunt verkopen. Wij kopen woningen aan in alle soorten en staten. Wij wensen de woning te kunnen bezichtigen, echter is het bij ons ook mogelijk uw huis te verkopen zonder een bezichtiging. Dit is voordelig voor u wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een klein conflict of onenigheid met de huurder. Om deze reden kan het zo zijn dat de huurder niet mee wil werken aan de bezichtiging. In de meeste gevallen zijn wij bereid een verhuurde woning te kopen zonder deze te bezichtigen, wanneer het echt niet anders kan.

Rotterdam Blijdorp

Kan ik mijn huis verkopen als het verhuurd is?

Het verkopen van je verhuurde woning is iets dat zonder problemen kan. Hierbij is het echter wel verboden om de huurovereenkomst eenzijdig op te zeggen. Dit komt namelijk doordat bij verkoop van een verhuurde woning het bestaande contract van kracht blijft en de huurders dus in de woning kunnen blijven wonen. In de wet staat namelijk geschreven ‘koop breekt geen huur’, doordat huurders recht hebben op huurbescherming. Op deze manier wordt de huidige huurovereenkomst tussen huurder en verhuurder voortgezet bij de nieuwe eigenaar. Het is dus mogelijk om uw huurhuis te verkopen maar de moet de koper de verhuurder overnemen. 

Stappenplan Huis verkopen

  1. U ontvangt een gratis en vrijblijvend bod met voorbehoud van bezichtiging
  2. Bij akkoord kan bezichtiging al binnen één werkdag plaatsvinden
  3. U heeft tijd om de verkoop te overwegen
  4. Na akkoord wordt de overeenkomst getekend
  5. Overdracht van de sleutel bij de notaris.

Kan de verhuurder uit het pand worden gezet indien de huurder het pand verkoopt?

Bij verkoop van een pand kan de huurder er niet zomaar uitgezet worden door de verhuurder. De huurovereenkomst mag alleen worden ontbonden wanneer er sprake is van een tijdelijk contract, gebaseerd op grond van de leegstandswet. In deze situatie mag de woning gedurende een periode van maximaal vijf jaar verhuurd worden op basis van specifieke voorwaarden. Tevens mag het huurcontract bij de leegstandswet op elk moment beëindigd worden, wanneer de mogelijkheid zich voordoet de woning te verkopen. Het is wel van belang dat deze voorwaarden vooraf duidelijk gecommuniceerd worden naar de huurder. Hierbij geldt dan een opzegtermijn van drie maanden.

Hoeveel is een huis minder waard in verhuurde staat?

De waarde van een huis in verhuurde staat ligt lager dan de waarde van een leegstaande woning of een woning die bestemd is voor eigen gebruik. Dit komt voornamelijk doordat het voor particuliere kopers niet aantrekkelijk is om een woning in verhuurde staat te kopen. Het is namelijk nooit helemaal zeker wanneer de huidige huurders de woning verlaten en wanneer de nieuwe eigenaar de woning kan betrekken. Zo kan het zijn dat het lopende huurcontract nog minimaal 5 tot 10 jaar geldig is. Tevens is het voor de bank niet aantrekkelijk om een woning in verhuurde staat te financieren. Dit komt doordat het financiële risico erg groot is en de waarde van het pand minder. Om deze redenen ligt de waarde van de verhuurde woning gemiddeld 30% lager als de waarde van de woning wanneer deze niet verhuurd wordt.

Gemakkelijk woning in verhuurde staat verkopen

Woningen in verhuurde staat worden het snelst verkocht via de ‘stille’ markt. Hier worden woningen verkocht aan vastgoedmakelaars en beleggers. Wij zijn de vastgoedmakelaar waaraan jij je verhuurde woning zonder problemen kunt verkopen. Wij kopen woningen in verhuurde staat om zo al onze beleggers te kunnen bedienen. Wij zijn landelijk actief en maken voorafgaand van het uitvoeren van een eventuele bezichtiging duidelijk welk bedrag wij voor jouw huis willen geven. Zo ben je op de hoogte en sta je niet voor verrassingen.

De huurder kan tevens uit het pand gezet worden wanneer er sprake is van een geldige reden bij de verhuurder.

Geldige redenen voor het uitzetten van de huurder bij verkoop zijn:

  1. De huurder komt zijn/haar verplichtingen niet na. Zo kan het zijn dat er een huurachterstand is opgebouwd, de woning niet netjes bewoond wordt of de huurder voor overlast zorgt bij omwonenden.
  2. De woonruimte wordt door de verhuurder voor een tijdelijk periode verhuurt. De verhuurder zit namelijk voor een bepaalde tijd in het buitenland, maar wil bij terugkomst weer de eigen woning betrekken.
  3. De verhuurder heeft de woonruimte nodig voor dringend eigen gebruik. Onder dringend eigen gebruik valt het slopen of renoveren van de woning of het verstrekken van de woning aan de groep waarvoor de woning bedoeld is (studentenhuis voor studenten; ouderenwoning voor ouderen).
  4. De huurder gaat niet akkoord met een redelijk voorstel van de verhuurder om de overeenkomst te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn verandering van de betaalwijze, aanpassing van de woning of herziening van verouderde bepalingen.
  5. Het veranderen van het bestemmingsplan van een pand door bijvoorbeeld de gemeente.
Loosduinen
Over huisverkopenaanmakelaar.nl

Een veilige, zorgeloze verkoop zonder onzekerheid!

Voor alle soorten huizen van kleine studio, eengezinswoning, grachtenpand tot complete landhuizen of villa's

Geen courtage en geen makelaarskosten. Geen verborgen kosten!

Huizen van alle staten van onderhoud. Van ernstig verouderde woningen of klushuizen tot nieuwbouwhuizen of woningen die helemaal af zijn!

Wij zijn landelijk actief en voordat wij een eventuele bezichtiging uitvoeren, maken wij vooraf al duidelijk wat wij voor uw huis over hebben. Geen verrassingen en gewoon een goed bod!

1. Bod aanvragen

U start het proces door uw woning kosteloos aan te melden voor een in zijn geheel vrijblijvend bod.

2. Onderhandeling

Overeenkomen over alle details. Wat zijn uw wensen voor wat betreft overgangsdatum of oud meubilair?

3. Overdracht bij notaris

Als de koopovereenkomst is getekend, worden de gegevens naar de notaris gestuurd. Meestal kunt u de dag na de passeerdatum de overwaarde verzilveren.

onderhandeling

Formulier waarmee u een vrijblijvend bod kunt aanvragen

Bod aanvragen?