WAT KUNT U VERWACHTEN AAN MAKELAARSKOSTEN?

Wat kost een makelaar?

U zult zich afvragen wat er qua kosten op uw afkomt. Zeker de kosten van een makelaar kunnen sterk fluctueren per type huis, type makelaar en de actuele marktomstandigheden. In eerste instantie is het belangrijk te weten dat makelaars een vast of variabel tarief hanteren. Het kan ook een combinatie zijn. Echter zullen makelaars met een vast tarief vaak ook in de kleine regels hebben vastgelegd dat er een limiet zit op de hoeveelheid werk wat ervoor kan worden verricht.

Voorbeeld aankoopmakelaar met vast tarief van €2.500

 • Makelaar verricht de volledige aankoopbegeleiding voor €2.500
 • Makelaar helpt bij het formuleren van het bod en de condities
 • Makelaar kan in sommige gevallen ook de bezichtiging of onderhandeling voeren
 • Het kan voorkomen dat een makelaar een limiet van bijvoorbeeld 5 tot 10 woningen heeft
 • Bij het overschrijven van deze grens kan een vooraf besproken bedrag additioneel in rekening worden gebracht. Het kan ook voorkomen dat een makelaar per woning de aankoopbegeleiding verder in rekening zal brengen
 • In de meeste gevallen wordt er een uitzondering gemaakt en dus geen extra kosten in rekening gebracht. U bent immers al heel ver in het proces.

Voorbeeld verkoopmakelaar vast tarief €3.250

 • De makelaar zet uw huis voor een specifiek bedrag op Funda
 • De makelaar deelt het verkoopproces. Als het een hardloper is, is de kans groot dat er 2 tot 3 dagen aan bezichtigingen worden georganiseerd, waarna de kans wordt geboden om een bod uit te brengen.
 • Stel dat er geen bod binnenkomt, of geen bod naar u tevredenheid, dat u het huis op Funda laat staan. In de opdracht tot dienstverlening is beschreven hoe lang het op Funda blijft staan. Er kunnen maandelijkse kosten in rekening worden gebracht hiervoor.
 • Op deze manier is het vaste bedrag dus geen écht vast bedrag. Maar u kunt er wel vanuit gaan dat de voorgestelde verkoopstrategie tot snelle resultaten leidt. Zolang u daarmee akkoord gaat, zal de makelaar zich geroepen voelen om zich langer voor u in te zetten

Voorbeeld verkoopmakelaar die 5% boven vraagprijs rekent naast een vast bedrag van €2.000

 • Stel dat u een huis voor €300.000 op Funda zet en u heeft een vast bedrag voor de kosten van makelaar afgesproken van €2.000 en u de woning voor €320.000 verkoopt
 • Dan rekent u dus uiteindelijk een bedrag af van (€20.000*5%=) €1.000+€2.000=€3.000 af.

Tot slot kan het ook voorkomen dat het bedrag een percentage is van de verkoopwaarde. Stel dat u de woning voor €400.000 verkoopt tegen 1%, dan zult u dus €4.000 aan verkoopkosten aan de makelaar afrekenen.

LEES DE INS EN OUTS VAN DE KOSTEN VAN EEN MAKELAAR. WAT IS BELANGRIJK OM TE WETEN VOOR U ALS WONINGVERKOPER?

Hoe baseren makelaar de tarieven?

Tips om de juiste makelaar te vinden voor een voor u goed en financieel goede keuze
 • Laat altijd meerdere makelaars langskomen
 • Kijk ook zelf op Funda voor hoeveel vergelijkbare woningen in de markt worden gezet
 • Vergelijk de kosten van makelaars
 • Probeer te kijken naar factoren die voor u belangrijk zijn. Is het een hardloper of verwacht u dat het een langdurige verkoop wordt? Een lastiger te verkopen huis, kan een relatief duurder makelaar juist stimuleren er meer uit te halen. Waar een relatief goedkoper makelaar, wellicht meer gewend is om hardlopers te verkopen.
 • Wilt u liever een makelaar waar u nauw contact mee heeft, wat vaak duurder is. Of is een geoliede machine wat beter bij u past?
 • Een makelaar is een makelaar. Ongeacht het tarief, zal elke makelaar ieder soort huis moeten kunnen verkopen.
Over huisverkopenaanmakelaar.nl

Een veilige, zorgeloze verkoop zonder onzekerheid!

Voor alle soorten huizen van kleine studio, eengezinswoning, grachtenpand tot complete landhuizen of villa's

Geen courtage en geen makelaarskosten. Geen verborgen kosten!

Huizen van alle staten van onderhoud. Van ernstig verouderde woningen of klushuizen tot nieuwbouwhuizen of woningen die helemaal af zijn!

Wij zijn landelijk actief en voordat wij een eventuele bezichtiging uitvoeren, maken wij vooraf al duidelijk wat wij voor uw huis over hebben. Geen verrassingen en gewoon een goed bod!

1. Bod aanvragen

U start het proces door uw woning kosteloos aan te melden voor een in zijn geheel vrijblijvend bod.

2. Onderhandeling

Overeenkomen over alle details. Wat zijn uw wensen voor wat betreft overgangsdatum of oud meubilair?

3. Overdracht bij notaris

Als de koopovereenkomst is getekend, worden de gegevens naar de notaris gestuurd. Meestal kunt u de dag na de passeerdatum de overwaarde verzilveren.

onderhandeling

Formulier waarmee u een vrijblijvend bod kunt aanvragen

Bod aanvragen?