EEN COURTAGE MAKELAAR IS EEN MAKELAAR DIE BETAALD WERK VOOR U UITVOERT ALS MAKELAAR.

Courtage Makelaar

In de praktijk wordt er meestal mee bedoeld dat de hoogte van het betaalde werk afhangt van de prestaties van de makelaar. Zijn courtage wordt dan bijvoorbeeld gebaseerd op zijn prestaties. Er zijn verschillende modellen mogelijk, maar wat je het meeste ziet is een combinatie van een vast bedrag en een gedeelte op basis van een procentuele winstdeling. Op basis van de verkoopprijs wordt dan gekeken naar de uiteindelijke verkoopprijs. Over het verschil ontvangt de makelaar dan een kleine winst.

Voorbeeld

  • U komt een vraagprijs overeen van €300.000 wat tevens de taxatiewaarde is
  • U komt overeen dat de makelaar 10% boven de €300.000 krijgt
  • Uw woning blijkt uiteindelijk voor €325.000 te worden verkocht
  • De winstuitkering bedraagt dan €25.000 x 10% = €2.500
  • Uitgaande van een fictief vast tarief van €3.000 dient u €2.500 + €3.000 = €5.500 af te rekenen aan de makelaar

Dit is slechts een voorbeeld van hoe vele makelaars het zullen aanbieden. Uiteraard kan het ook voorkomen dat het tarief volledig op basis van een gedeeltelijke winstdeling zal verlopen. In dat geval kan het voorkomen dat de makelaar niets zal ontvangen, indien de verkoopprijs tegenvalt. Dat is dan een risico van de makelaar. Maar vaak is het percentage dan een stuk hoger dan in het voorbeeld.

Indien de makelaar u helpt met het aankopen van een woning, dan kan de makelaar een vast tarief hanteren. In de praktijk is het niet eenvoudig om hier een courtage voor te berekenen, maar het komt voor. Echter zal er dan bijvoorbeeld gekeken worden naar het aantal huizen waar de aankoopmakelaar in ondersteund. Makelaars kunnen bijvoorbeeld een voorstel doen om de uiteindelijke koopprijs onder de vraagprijs als percentage uitgekeerd te krijgen. En in de huidige bizarre tijden in de woningmarkt, waarin overbieden geen uitzondering is, kan het voorkomen dat u een andere basisgrens aanhoudt. Bijvoorbeeld door te rekenen vanaf 5% boven de vraagprijs (of wat het gemiddelde is in de lokale omgeving). Stel dat in uw woonplaats gemiddeld 5% wordt overboden, dan kunt u terugrekenen hoeveel winst de makelaar voor u heeft gemaakt door niet meteen 7% of 10% over te bieden. U bespaart hiermee geld dankzij de makelaar. In het algemeen verdient de makelaar zich dubbel en dwars terug.

U KUNT NATUURLIJK VOOR EEN MAKELAAR DIE PUUR OP BASIS VAN EEN VASTE VERGOEDING WERKT.

Wat Is Belangrijk Voor U?

Echter is het vaak beter om de makelaar een extra beloning te geven. Dit kan enerzijds in de vorm van een procentuele beloning, maar ook een vast bedrag. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van drempelwaardes. Of u bewust kiest voor een makelaar met een vast bedrag of variabele beloning hangt mede af van het antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe lastig zal het worden om een hoge verkoopprijs te realiseren? Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van een huis met gebreken of een huis op een bijzondere locatie
  • Verwacht u dat de makelaar met een extra inspanning een hogere verkoopprijs zal realiseren? En hoe hoog zijn de mogelijke fluctuaties van een snelle verkoop versus een wellicht iets langere of lastigere verkoop?
  • Er zijn uiteraard nog veel meer aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de locatie: is de locatie erg geliefd?

Uiteindelijk bepalen makelaars zelf het verkoopvoorstel, maar u bepaalt met welk voorstel u akkoord gaat. U kunt natuurlijk ook samen met de makelaar het voorstel bespreken en enigszins aanpassen. Er zijn genoeg makelaars die volledig flexibel zijn betreft het bepalen van de uiteindelijke courtage.

Over huisverkopenaanmakelaar.nl

Een veilige, zorgeloze verkoop zonder onzekerheid!

Voor alle soorten huizen van kleine studio, eengezinswoning, grachtenpand tot complete landhuizen of villa's

Geen courtage en geen makelaarskosten. Geen verborgen kosten!

Huizen van alle staten van onderhoud. Van ernstig verouderde woningen of klushuizen tot nieuwbouwhuizen of woningen die helemaal af zijn!

Wij zijn landelijk actief en voordat wij een eventuele bezichtiging uitvoeren, maken wij vooraf al duidelijk wat wij voor uw huis over hebben. Geen verrassingen en gewoon een goed bod!

1. Bod aanvragen

U start het proces door uw woning kosteloos aan te melden voor een in zijn geheel vrijblijvend bod.

2. Onderhandeling

Overeenkomen over alle details. Wat zijn uw wensen voor wat betreft overgangsdatum of oud meubilair?

3. Overdracht bij notaris

Als de koopovereenkomst is getekend, worden de gegevens naar de notaris gestuurd. Meestal kunt u de dag na de passeerdatum de overwaarde verzilveren.

onderhandeling